- Europees wegtransport
- Nieuws
- De toekomst van de expediteur
De toekomst van de expediteur
Expediteurs, een bedreigde diersoort of onmisbare schakel?
Sinds de jaren ’80 wordt er met enige regelmaat gepubliceerd dat de toekomst van expediteurs op uitsterven staat, want ze worden opgegeten door grote concerns of raken bijvoorbeeld klanten kwijt door moderne technologie. Het merkwaardige van dit soort redeneringen is dat ze worden overgenomen zonder kritisch te kijken waar ze eigenlijk op gebaseerd zijn. Het blijkt soms een ‘natuurwet’ te zijn, die bepaalt dat grote wezens de kleinere verslinden omdat ze nu eenmaal sterker zijn. Die redenering klopt natuurlijk niet helemaal.
Als we kijken naar de samenhang van het nut van de expediteur en de verlader en ontvangende partij. Wat is de meerwaarde van een tussenpersoon, terwijl iedereen online alles met één muisklik kan vinden? Vertrekdagen, looptijden, tarieven, douane documentatie; alles binnen handbereik. Zeker door de blijvende ontwikkelingen in de supply chain.
Maar goed, dan zou de notaris of advocaat ook moeten vrezen voor zijn bestaansrecht, daar ook alle wetteksten online te vinden zijn. Of medici, zowel de ziekte als de therapie is (tot op zekere hoogte) is te vinden op je beeldscherm of ipad. Het is echter niet voldoende om feitenkennis te hebben, hoe deze kennis moet worden ingezet op het juiste moment, daar wringt de schoen nog wel eens.
Datzelfde geldt voor de douane expediteur. U kunt veel opvragen bij de KvK over douanevoorschriften. Maar de specialist kent de juiste manier voor het beste resultaat.
Onafhankelijkheid
Beijer, als onafhankelijk expediteur, is niet gebonden aan concern-bindingen waarbij Beijer verplicht zou zijn om diensten van een ander af te nemen. Toch kijkt ook Beijer naar de toekomst. Wat gaat er veranderen, waar spelen we op in? Beijer is logistiek dienstverlener om uw goederen van A naar B te brengen op het juiste moment in de juiste staat. Welk transportmiddel we moeten inzetten, analyseren we per situatie. Of het nu met (elektrische) vrachtwagen moet, door de lucht met drones of als pakketdienst, Beijer kent de weg.
Doordat Beijer samenwerkt met internationale agenten, rijdt Beijer niet leeg retour. Efficient materiaal inzetten is een belangrijke kostenverlaging. Een partner in elk land die daar ter plaatse is geworteld en de omstandigheden kent en spreekt, heeft grote voordelen. Juist als er eens iets anders verloopt dan oorspronkelijk gepland was, is het van belang dat iemand die ter plaatse zeer goed bekend is, de zaak oplost.
De tijd van voorraadvorming ligt achter ons, de maatschappij vraagt zeer snelle levertijden van toeleveranciers en soms zelfs ‘same day delivery’. De expediteur kan niet alleen bemiddelen in de vracht, maar ook value added logistics bieden. Voorraadbeheersing, order picking, verpakking etc. Bedrijven kijken steeds meer naar uitbesteden in plaats van zelf doen. De ondernemer richt zich op zijn of haar kerntaken en probeert partners in te schakelen op specialistische onderdelen. Dit moet perfect verlopen dankzij werkelijk functionerende netwerken.
Twee soorten
De toekomst kent twee soorten expediteurs. De specialisten en de alleskunners. De specialisten concentreren zich op één bepaalde markt, en zijn hier ook erg goed in. De alleskunners daarin tegen zullen nooit nee zeggen tegen de klant. Deze expediteurs zijn de huisvervoerder van een aantal klanten en verzorgen alle logistiek voor deze klanten. Ze zullen ‘nee’ verkopen tegen een logistieke uitdaging van de klant. De klanten weten dit en rekenen hier ook op.
Naast het regelen van uitvoerende taken kan de expediteur van de toekomst ook meedenken en mee ontwerpen aan het tactische aspect van de logistiek en van de supply chain. De moderne expediteur beschikt niet alleen over transport kennis, maar heeft ook kennis over het inrichten van logistieke processen. Hier kan hij of zij de klant helpen en de klant aanvullen waar nodig. Op dat moment is de expediteur weer een echte meerwaarde voor de klant.
Tot slot
Welke toekomst heeft de expediteur als architect van het vervoer? Beijer gelooft in handelen in het belang van onze klant, dankzij kennis van de transportmarkt de juiste oplossing kiezen. Dankzij onafhankelijkheid kunnen we zaken doen met de beste vervoerders en zijn we een verlengstuk en visitekaartje van onze klant.
Angst voor uitsterven is niet nodig, want diezelfde ‘natuurwet’ leert ons dat niet altijd de sterkste overleeft, maar juist diegene die zich het beste kan aanpassen aan veranderingen…