Extra Duitse grenscontroles

Vanaf 16 september 2024 voert Duitsland extra grenscontroles in om illegale migratie tegen te gaan. Hoewel deze maatregel is ingevoerd met oog op veiligheid, zal deze waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de transportsector. Nederlandse transportbedrijven kunnen te maken krijgen met langere wachttijden en verstoringen bij grensovergangen, vooral op de drukke routes tussen Nederland en Duitsland.

13-09-2024
Extra Duitse grenscontroles

De vertragingen aan de grens kunnen een negatieve impact hebben op de doorstroming van goederen, met name voor bedrijven die werken met just-in-time leveringen. Dergelijke vertragingen kunnen leiden tot verstoringen in de logistieke keten, hogere transportkosten en langere levertijden. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft al gewaarschuwd voor de onvoorziene gevolgen voor de handel en dringt aan op uitzonderingen voor beroepsvervoer, om ernstige economische schade te voorkomen.

Hoewel de volledige impact van deze grenscontroles nog niet duidelijk is, is het verstandig dat transportbedrijven zich voorbereiden op mogelijke verstoringen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld hun transportplanning herzien en alternatieve routes overwegen om vertragingen te beperken. Ook meer flexibiliteit in levertijden kan helpen om de impact op de logistieke processen te minimaliseren.

De details over hoe Duitsland deze grenscontroles precies gaat uitvoeren, zijn nog niet volledig bekend. Waarschijnlijk zullen ze lijken op de tijdelijke controles aan de grenzen met Polen, Tsjechië en Oostenrijk, waar voertuigen, zoals busjes met meerdere inzittenden, extra gecontroleerd worden bij drukke grensovergangen, terwijl andere voertuigen meestal kunnen doorrijden. Aan de grens met Polen heeft Duitsland al 50.000 ongeoorloofde binnenkomsten geconstateerd en 30.000 mensen de toegang geweigerd, wat wijst op de effectiviteit van deze controles.

Ontwikkelingen

Bij Beijer Logistics houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en informeren we onze klanten tijdig over mogelijke vertragingen, zodat ze hierop kunnen anticiperen en hun logistieke processen waar nodig kunnen aanpassen.